Cestovná kancelária Darne vyhlásila úpadok

08.07.2014 Poprad

Poprad 8. júla (TASR) – Cestovná kancelária Darne so sídlom v Poprade oznámila na svojej internetovej stránke, že sa dostala do úpadku.

„Oznamujeme Vám, že Darne cestovná kancelária, s.r.o., sa v zmysle § 9 ods. 1 zákona č. 281/2001 Z.z. o zájazdoch, podmienkach podnikania cestovných kancelárií a cestovných agentúr a o zmene a doplnení Občianskeho zákonníka v znení neskorších predpisov dostala do úpadku a ďalej nie je schopná vykonávať svoju činnosť,“ uvádza sa v okne, ktoré sa otvorí po zadaní internetovej stránky www.darne.sk.

Zároveň Darne informuje, že má uzatvorené Poistenie zájazdu pre prípad úpadku cestovnej kancelárie s poisťovňou Allianz – Slovenská poisťovňa, a.s., a táto poistná zmluva je platná od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014.

O úpadku kancelárie informoval aj internetový portál www.topky.sk s tým, že Darne má v súčasnosti v zahraničí 55 klientov, ktorí dovolenkujú v Bulharsku. „Cestovka bola proti úpadku na tento rok poistená v Allianzi. Jej hovorca Artur Šturmankin z odboru firemnej komunikácie nám potvrdil, že im zástupcovia Darne oznámili túto správu v pondelok v neskorých hodinách,“ informuje portál.

„Táto cestovná kancelária mala s Allianz - Slovenskou poisťovňou uzatvorenú zmluvu proti úpadku na sumu 82.000 eur,“ informoval hovorca Allianz.

Popradská spoločnosť sa podľa marketingového manažéra spoločnosti Invia, s.r.o., Ivana Šidlu orientovala na predaj zájazdov do Bulharska a Egypta. Cestovná kancelária mala uzatvorené poistenie pre prípad insolventnosti s poisťovňou Allianz - Slovenská poisťovňa. "Klienti cestovnej agentúry Invia, ktorí mali zakúpené zájazdy od cestovnej kancelárie Darne, neprídu pre krach o svoje pobyty, ale budú môcť odísť na dovolenky v plánovanom termíne. Ich pobyty totiž chráni služba Faktor 100. Vďaka tejto poistke dostanú od cestovnej agentúry Invia poukaz na nákup novej dovolenky v cenovej hodnote pôvodného zájazdu. Okamžite si tak budú môcť vybrať nový pobyt a odcestovať na dovolenku," objasnil Šidla.

Ostatní klienti spoločnosti Darne budú musieť absolvovať oficiálny postup spojený s vymáhaním finančnej náhrady za pobyt zo strany poisťovne. "Invia navyše svojim klientom ušetrí náročnú agendu, ktorá je bežne spojená s úpadkom cestovnej kancelárie. Vymáhanie financií zo zákonného poistenia cestovnej kancelárie preberá partner cestovnej agentúry, spoločnosť AXA Assistance," dodáva Šidla.

Poistenie Faktor 100 podľa neho pripravila Invia, aby ochránila svojich klientov pred negatívnymi dôsledkami úpadku cestovnej kancelárie. Reagovala tak na každoročne sa opakujúcu situáciu, keď turisti prídu o svoje dovolenky.


V ČR skrachovala druhá cestovka, CK monmare bola na trhu len pol roka

Česká cestovná kancelária CK monmare travel sa stala druhou tohtoročnou obeťou medzi cestovnými kanceláriami. Menšia spoločnosť, ktorá má v zahraničí okolo 80 turistov, vyhlásila úpadok. Cestovná kancelária pritom pôsobila na trhu len od februára tohto roka. Informoval o tom server iDNES.cz.

"Vzhľadom na slabé predaje a ceny na trhu sme neboli schopní situáciu ďalej udržať a musíme ukončiť činnosť," zdôvodnila cestovná kancelária, ktorá sa špecializovala na pobytové zájazdy pri mori, poznávacie zájazdy po Európe a zájazdy pre priaznivcov aktívneho trávenia dovolenky. Po CK Conti, ktorá ukončila činnosť v máji pre finančné problémy, ide o druhú cestovnú kanceláriu, ktorá v tomto roku nezvládla svoje podnikanie.

CK monmare travel má v zahraničí 86 turistov, z toho 21 je v Turecku a 65 v Bulharsku. Pobyty aj spiatočné letenky majú uhradené, pobyty dokončia v riadnom termíne a repatriácia nebude potrebná. No klienti, ktorí mali odletieť v stredu 9. júla do Turecka, už neodcestujú. Cestovná kancelária spolupracuje s poisťovňou Generali a ako oznámila, bude klientov kontaktovať a informovať o postupe uplatnenia si nároku v poisťovni.
 

Vyberte región